DUCK ART – Jan Antreski

Varför ankor?

Jag tycker att det har varit svårt med motiv och det är svårt att förhålla sig till motiv. Vilket motiv ska jag välja och vad är min motivering till just att välja just det motivet?
Det började med ett klotter under ett möte. Ankor som simmade runt i en ring. Väl hemma så började jag måla motivet med oljefärger på en duk.
Jag upplevde en euforisk känsla när jag såg resultatet. Jag skrattade högt för mig själv och på den vägen är det.

Tycker du att ankdammen känns klaustrofobisk?
Du kanske tror att du sett allt.
 
Jan Antreskis konstnärskap är dedikerat till att öppna nya horisonter i ankornas värld och han rör sig fritt mellan olika medium. Resultatet är ett sammelsurium av ankor. Poppiga sådana. Även arga och kanske några glada. Vissa stora och skräckinjagande. Andra små och vissa i samtal med konsthistoriens giganter.
Mångfalden och mängden blir en kakafonisk upplevelse som skulle få ornitologen att sätta i vrångstrupen.
 
Jan Antreski (1961) är bosatt i Fjälkinge i Kristianstad kommun. Han är utbildad konstnär vid Edelvik och Munka-Ljungby folkhögskola. Därefter studerade han bildlärarlinjen i Umeå och idag arbetar han också som bildlärare.
 
Vernissage 14 november.